Kontrast:
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

Oświadczenie burmistrza ws koronowirusa

PDFOświadczenie burmistrza ws koronowirusa

Głubczyce, 12 marca 2020 r.

Drodzy Mieszkańcy gminy Głubczyce,

w związku z zaistniałym zagrożeniem epidemiologicznym związanym z rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2, pragnę Państwa poinformować, iż Urząd Miejski w Głubczycach na bieżąco monitoruje sytuację związaną z koronawirusem na terenie gminy poprzez stały kontakt z Opolskim Urzędem Wojewódzkim, Starostwem Powiatowym w Głubczycach, Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną. Wdrażane są przekazywane zalecenia, procedury postępowania, wydawane rekomendacje podległym jednostkom organizacyjnym mające ograniczyć ryzyko wystąpienia zarażenia koronawirusem.

Mając na uwadze powyższe, zwracam się do Państwa z prośbą o odroczenie, w miarę możliwości, załatwiania spraw w Urzędzie Miasta oraz innych podległych jednostkach organizacyjnych. Proponuję, aby wszelkie płatności (podatkowe, za gospodarowanie odpadami) dokonywać przelewami poprzez systemy bankowości elektronicznej (rachunek bankowy znajduje się w zawiadomieniu o wysokości opłaty). Informuję także, że wiele spraw można omówić, załatwić przez telefon, drogą mailową lub przez e-PUAP Profil zaufany.

Chciałbym zaapelować o korzystanie ze środków dezynfekujących, które są dostępne w każdej instytucji (Urząd Miasta, Urząd Stanu Cywilnego, MOPS, MOK). Na stronie internetowej urzędu umieściliśmy informacje o podstawowych zasadach higieny i profilaktyce – proszę się z nimi zapoznać i ich przestrzegać.

Apeluję również w związku z zawieszeniem zajęć lekcyjnych w szkołach do rodziców, aby dzieci i młodzież w tym czasie pozostawały w domach.

Zastosowanie się do wytycznych zaangażowanych służb przyczyni się do ograniczenia możliwości rozprzestrzeniania się wirusa i wywołanej przez niego choroby.

Jestem pewien, że razem przetrwamy ten trudny czas.

Życzę Państwu spokoju cierpliwości i optymizmu.

Burmistrz Głubczyc
Adam Krupa

Informacja techniczna: Plik zamieszczony jest z podglądem online jako plik PDF oraz jako załącznik do pobrania. Jeżeli nie widać podglądu, należy odświeżyć stronę. W zależności od prędkości łącza plik może się pobierać dłuższy czas. Prosimy o cierpliwość.

• Koronawirus info

Brak opisu obrazka
    Strona informacyjna nt sytuacji kryzysowej związanej z pandemią koronowirusa
    Data publikacji: 12-03-2020 14:48